A www.lorincze-hhalom.hu oldal a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz, melyet a honlap használatával Ön tudomásul vesz.

Lőrincze Lajos Általános Iskola

Hegyeshalom

Elérhetőségek

OM azonosító: 030647

Igazgató:
Tel:
96/568020

Iskola:
Tel:
96/220-100

E-mail:
lorincze.iskola@gmail.com

Web:
http://www.lorinczehhalom.hu

Versenyképes Tudásért Alapítvány

A Lőrincze Lajos Általános Iskola Hegyeshalom Alapítványa a VERSENYKÉPES TUDÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

adószám: 19112233-1-08

Kérjük támogassa adója 1 %-ával az iskolánkat!


 

 

 

 

Természeti értékek és történelmi emlékhelyek Szlovéniában

Határtalanul kirándulás (HAT-19-01-1186)

2019. 09.10-13.

Iskolánk 7.A és 7.B osztályos tanulói a levéli iskola 7. osztályos tanulóival együtt részt vett Szlovéniában a Határtalanul pályázat keretében.

A kirándulás során megtekintettük Lendva városát, magyar általános iskoláját, ahol közös programon vehettünk részt az ottani magyar diákokkal. Ezenkívül megismertük Szlovénia első világháborús történelmi múltját. Kobaridban megtekintettük Mussolini által épített osszáriumot, majd egy csodálatos túra keretében az Isonzo-völgyében az első világháborús erődöket (Kluze és Hermann-erődök) néztük meg. Ljubljanában a város szépségein túl, felmentünk a várba, ahol megkoszorúztuk az első felelős magyar kormány miniszterelnök gróf Batthyány Lajos emléktábláját.

A történelmi ismereteken túl Szlovénia természeti szépségekben is gazdag ország, így izgalmas túrákat tettünk a Kozjak-vízeséshez, a Kolovrat-hegyhez és a Tolmin-szurdokhoz.

Élményekben, és baráti kapcsolatokban gazdag kirándulásról tértünk haza. 

Erdélyben jártak a hegyeshalmi iskolások (2019. 05.05-11.)

A Határtalanul pályázati programnak köszönhetően a hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói és kísérő pedagógusai hétnapos erdélyi körúton vettek részt.

Megismerkedtek a terület kulturális, történelmi és nyelvi értékeivel. Városnézésen vettek részt Szatmárnémetiben, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron, Kézdivásárhelyen. Látogatást tettek a Tordai sóbányában, a tölcsvári Drakula kastélyban,a csíksomlyói Kegytemplomban Csernáton a székely skanzenben és túráztak a Bákás-szoros égbenyúló sziklái között, A Szent Anna tó és a Gyilkos tó látványa is lenyűgözött mindenkit. Megismerkedtek a székely nyelvjárással idegenvezetőik és Haszmann Pál bácsinak köszönhetően.

Sepsiszentgyörgyön a helyi sportiskola diákjaival töltöttek el a lőrinczés diákok egy kellemes sportdélutánt.

A diákok Farkaslakán Tamási Áron emlékhelynél adták elő megemlékező műsorukat.

Mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtott az erdélyi kirándulás.

 

Idén is kirándultak a 7. évfolyamos tanulóink.(2018. 05. 27-29.) a Határtalanul! pályázat keretében Szlovákiába, Somorját, Trencsént, Nagyszombatot és Pozsonyt ismerhették meg diákjaink.

Nagyszombat a "Felvidék Rómája" számtalan magyar vonatkozású történelmi eseménnyel, nevezetességgel büszkélkedik: Sok-sok temploma gazdag katolikus múltat és jelent tükröz. Minden nevezetességéhez magyar történelmi emlékek fűződnek.

Trencsén várának neve egybeforr a gátlástalan rabló-báró és vaskézzel uralkodó, nagyhatalmú kiskirály Csák Máté nevével.

A nyitrai vár és Főtér szintén lényeges helyszíne a történelmünknek.

Pozsony belvárosa, koronázó templom, vár magyar múltunkat idézi. A szálláshelyünk Somorján volt. Egy egész napot töltöttünk itt a várossal ismerkedve. Belátogattunk a Corvin Mátyás Magyar Nyelvű Alapiskolába, ahol a somorjai és hegyeshalmi diákok kölcsönösen bemutatták intézményüket, az iskolai életet. Ezzel az iskolával egy korábbi Határtalanul! kirándulás óta partneri kapcsolatot ápolunk. Az alapiskolában emlékműsort adtunk, a kopjafánál koszorúztunk.

Délután megtekintettük Somorja történelmi nevezetességeit, szerencsére kiváló idegenvezetőnk volt.

A 7. osztályos tanulók 3 napos kirándulása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 2014. június 5-7-ig!

Téma: Anyanyelvápolás a külhoni magyaroknál!

A látogatás állomásai:

  • Somorja
  • Gúta
  • Komárom
  • Pozsony

Iskolai kapcsolatok a somorjai és gútai iskolával, vendégszerető kedves fogadtatás, diákbarátságok.

HA-14- 01:

2015. május 31 - 2014. június 4. Édes anyanyelvünk köt össze bennünket! Útirány: Románia/Szatmárnémeti és környéke (30 fő 7. osztályos tanuló kirándulása)

A kirándulás a Határtalanul! program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg!

Határtalanul! 15-05

A hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola 32 fő 7.-es diákja Szlovákiában kereste a magyar történelem emlékhelyeit. A Határtalanul! program keretében –támogató: EMMI, lebonyolító EMET - megvalósított 3 napos kiránduláson a sok kellemes élmény közül a trencsényi, nyitrai és pozsonyi vár megtekintése tetszett a legjobban a tanulóknak. Az esti népdaléneklés a külhoni magyarokkal csodálatos hangulatot teremtett a résztvevők számára.